July 30, 2014

Kenapa lebihkan Dunia dari DIA ?

Dengan nama ALLAH yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang


Assalamualaikum


Bismillahirrahmanirrahimm.

Wal asr .
Innal insaanalafil khusr .
Illallazii na aamanu wa'aamilussoolihaati
watawaasoubilhaqqi watawaasoubissobr .

Sadaqallahul azimm


 | Demi Masa -
Sesungguhya manusia sentiasa dalam kerugian .
Kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh ,
serta saling berpesan-pesan akan kebenaran dan
berpesan-pesan dengan kesabaran |


Ringkas dan Mudah .
Tapi ALLAH telah memberi makna yang sangat mendalam .
Bila difikir secara random ,
kita hidup selama kita hidup ini ...
Allahuakbar
 Rugi yang teramat sangat dengan masa yang diberi.

Cuba kita imbas balik kebelakang sejenak ,
seumur yang Allah pinjamkan hingga saat ini ,
apa sahaja yang kita telah lakukan khusus tuju untuk Dia ?
Adakah berjuta ? beribu ? ratusan ? puluhan ? belasan ? satu ?
Atau .... tak pernah kita buat pun ?

* bang *

Kadang secara tiba-tiba mulut elok berkata :

" Apa yang kau dah buat selama ini ?
Banyak ke amalan kau dah lakukan ?
Cukup ke semua tuh untuk gain pahala banyak-banyak ?
Confirm ke soalan kat kubur nanti dapat jawab ?
Even jawapan terang-terangan kita tahu ,
tapi nanti ....... ??? "

* rebah *

Kita banyak sia-siakan peluang yang Tuhan bagi hari-hari.
Pasal kalau banyak kerja contohnya assignment ke kan .
Tak cukup waktu ke apa , tapi nak memang kena hantar ,
takpa tidur lambat , cari juga waktu untuk settle kan , complete .
Tapi kalau Solat? Baca Al Quran ? Qiam ?
Astaghfirullah .
Payah kan ?

Rasa macam pedang tusuk masuk terus dalam hati.
Pedih !


Urusan dunia kita boleh take serious .
Berusaha nak semuanya jadi perfect tapi akhirah ?
Lalainya kau nih .
Lupa ke dunia nih pun Allah bagi pinjam .
Kenapa nak lebihkan dunia dari Dia ?
Zalimnya kau nih .

* diam *


Tuhan --
Moga tiap gelapnya silam lalu ,
Engkau wujudkan sinar cahaya terang .
Biar menapak nanti tidak terjatuh ke jurang ,.


Waktu yang detik demi detik kita tinggalkan ;
juga meninggalkan - Kita .
Moga Allah terus menabur limpahan rahmatNya buat kita semua .


Insya Allah , aamiinnn .


No comments:

Post a Comment